Från helt okej till olagligt

När jag var barn på 1950 talet var det enkelt för män att slå och misshandla sin partner och även våldta sin partner. Det skedde inom hemmets väggar och ingen utomstående skulle bry sig. Men under andra hälften av 1900 talet blev det mer och mer en inställning av att lagen om misshandel och våldtäkt inom hemmet skulle gälla likadant som ute i samhället. Idag 2020 är det självklart att om en man misshandlar sin partner så är det fel. Det är i högsta grad olagligt och mannen blir dömd av domstol och får ett straff. Kvinnofridsbrott är en lag som hjälper kvinnor idag. (Som vi vet återstår mycket jobb ännu, tyvärr)

Attityder har också förändrats. Jag kommer ihåg en pressträff som jag såg i TV:s sportprogram för ungefär 25 år sedan. Ett proffslag i engelska fotbollsligan (tror det var Manchester United) hade fått en av sina spelare dömd för misshandel av sin flickvän. Nu hade de kallat till pressträff. Panelen bestod av en ledare och några spelare och där var många (manliga) journalister som ställde många frågor som jag inte kommer ihåg något av. Men det jag kommer ihåg var att stämningen säkert var lite tryckt med besvärliga frågor då kom ”omklädningsrumshumorn” fram och förlöste det och alla? (det lät så) skrattade glatt. 
En av spelarna i panelen sa spontant och hastigt ungefär så här. Det vet vi väl alla att kvinnan behöver lite stryk ibland för att hon ska veta sin plats. Skratt i panelen och bland journalisterna. Ingen stod upp för brottsoffret, den misshandlade kvinnan.
Då hade jag själv fått uppleva hur jag som utsatt inte hade någon som var tillräckligt modig att stå upp för mig och hur förövaren hade en liten klick som supportade honom.
Jag är säker på att den misshandlade tjejen upplevde samma sak som jag, hon som brottsoffer skrattade man åt och förövaren fick ryggdunkningar och glada skratt. Idag tvivlar jag på att ovanstående exempel skulle kunna ske. Det som var helt okej förut är inte okej idag.

Vill poängtera att jag inte använder mig av vetenskap eller statistik i mina funderingar ovanstående utan bara mitt 70-åriga liv. Min största skada är att bli helt lämnad i sticket av vänner och barndomskamrater när jag behövde dom. Under alla dessa år har jag tänkt på det varje dag, tankarna kommer när som helst under dagens lopp. Jag tittar på fåglar nästan varje dag och det påminner om mitt tidigare helt fantastiska liv läs  mer här.

När blir det självklart att förövare inom mobbning blir bestraffade. Förövaren lämnar ju ett brottsoffer efter sig där många får men för livet och det värsta av allt är de som inte orkar längre utan tar sitt liv. Förövarna går fria.

Det här inlägget postades i Vuxenmobbning. Bokmärk permalänken.